grønt i gryden - er det en udfordring at spise grønt?

Hvorfor er der så mange af os der har svært ved at spise sundt og grønt?

De fleste af os ved hvad sund mad er- og de fleste ved også, at de nok burde spise flere grøntsager, men hvordan kan det så være, at det er en udfordring for de fleste, at spise nok grønt?

I indlægget får du et af mine bud på det. Det handler om vaner.

Hvis du gerne vil ændre noget i dit liv, så handler det ofte om, at bryde de vaner du har.

I indlægget tipper jeg dig med, hvordan du kan arbejde med at bryde vaner omkring din kost i din dagligdag.

Hæng på og lad dig inspirere af det, der giver mening for dig. Bare ved at følge med her, har du allerede taget de første skridt til, at indføre nogle gode vaner i dit liv.

Det vi skal igennem er:

– DEN STORE SHOWSTOPPER – MINDSET OG VANER

– BRYD VANE #1, SALAT, JA TAK – HVIS DER ER PLADS PÅ  TALLERKENEN

– BRYD VANE #2, MAD SKAL VÆRE SOM VOR MOR LAVEDE DEN!

– BRYD VANE #3, HVAD FOR NOGET KØD SKAL VI HAVE I DAG?

– BRYD VANE #4, NU SKAL VI HYGGE OS, VI SKAL HAVE EN KAGE….

Vi starter med en af de største showstoppere jeg kender…

MINDSET OG VANER 

Hvad er det for nogle vaner, du har, omkring det du spiser?

Hvorfor vil du gerne spise grønnere? Hvad er det, der gør det svært?

Hvad var det lige der gjorde, at du begyndte at læse dette indlæg?

Hvad er det i virkeligheden du gerne vil opnå eller gøre noget ved?

Er du bevidst om, hvad eller hvordan du skal ændre din tænkemåde eller den måde du spiser på, for at opnå det du gerne vil?

Det ikke meningen, at svarene bare skal poppe klart frem i dit hoved, men prøv at gøre dig lidt tanker om, hvilke vaner du har både i din tænkemåde og i dine spisevaner, som kan modarbejde det, du i virkeligheden ønsker.

Ofte er det vores mindset, der er showstopper, for det vi gerne vil udrette eller ændre på i vores liv. Det er måske også det sværeste at ændre…..

Din hjerne vil nemlig helst have, at du vælger, det du plejer. Det er noget den kender og er tryg ved, og som den kan oprette nogle rutiner omkring, som er energibesparende. Jo flere rutiner hjernen har, jo mindre energi behøver den at bruge, og derfor vil den gerne have, at du gør, det du plejer. Dette gør hjernen, så der altid er overskud til at løse problemer, som kan være livstruende eller noget, som hjernen opfatter som et vigtigt problem. Hvis der f.eks. kommer en sabeltandstiger forbi, der vil æde dig, så har hjernen brug for alle de kræfter, den kan mobilisere, for at du undgår at blive ædt.

Eksemplet med sabeltandstigeren er måske lidt dramatisk i forhold til de problemer vi møder i vores hverdag, men din hjerne skelner ikke. Den vil prøve at prioritere, så der altid er energi til at løse RIGTIGE og akutte problemer, som din hjerne kan opfatte som livstruende (uden at det nødvendigvis er det). Derfor er den så glad for rutiner, hvor du bare gør, som du plejer.

Det er den samme mekaniske du er oppe imod, når du vil ændre vaner i din hverdag, og derfor er ændringer, som du gerne vil gøre permanente, noget du i en periode skal overbevise din hjerne om, er en ny vane.

At begynde at spise mere grønt, er en ny vane der skal etableres. I starten vil det være svært at foretage de nødvendige ændringer og holde fast i dem, fordi din hjerne endnu ikke ved, om det du har gang i, er enkeltstående handlinger eller om det er noget, du også fremover vil gentage. Derfor skal den bruge mere energi, og du kan opleve modstand, som ikke at gide eller tanker som „det er besværligt at lave en sund madpakke“. Det er noget din hjerne konstruerer, for at få dig til at blive i gamle vaner og rutiner.

Det kan føles svært, men er altså helt normalt, når du begynder at gøre eller tænke noget andet, end du plejer.

Prøv at have denne mekanisme med hjernens behov for tryghed og rutiner lidt i baghovedet, når du starter med at gøre noget nyt.  

Kan du gentage en ny rutine ofte nok i en periode, vil din hjerne begynde at kategorisere det, som noget du plejer at gøre. Hjernen skal her bruge mindre energi på at levere en løsning, da løsningen allerede ligger på „hjernelageret“. Du vil derfor opleve mindre modstand, og du vil opleve det som nemmere, at fortsætte med den vane, du har igangsat.

For at hjælpe hjernen med at acceptere nye vaner, kan du skrue op for din bevidsthed og opmærksomhed, omkring det du gerne vil ændre eller opnå.

prøv at øve dig på at gøre dette her…

 

Formuler et spørgsmål som du har særlig opmærksomhed på i din bevidsthed. Det er ikke så vigtigt hvad det er, men det skal passe til det, du har brug for lige nu, og det må ikke føles uoverkommeligt at tænke på at ændre eller gennemføre.

Det kan f.eks. være……jeg vil gerne spise mere grønt fordi jeg vil tabe mig….eller… jeg vil gerne være sundere…..eller… jeg vil gerne spise flere grøntsager til min aftensmad… eller jeg vil gerne have at mine børn spiser sundt og grønt….eller…. Jeg vil gerne spise klimavenligt. Formuler noget der passer til dig.

Herefter lægger du en plan for, hvordan du vil gennemføre ændringerne. Det lyder nemt, men er det ikke nødvendigvis.

At tabe sig eller generelt bare vil være sundere vil f. eks. kræve mere af dig som person, end at du tilføjer lidt flere grøntsager på tallerkenen om aftenen.  Det er også en god ide at dele din plan op i flere trin. Hvis dit ønske er at spise mere grønt, så skal du indføre det gradvist i dit liv. planen kunne være:

1. Jeg skal spise en grøntsag til min aftensmad

2. Grøntsager skal fylde lige så meget på min tallerken til aftensmaden som ris, pasta eller kartofler

3. Halvdelen af min frokost skal bestå af grøntsager

4. I mindst et af mine mellemmåltider skal der indgå grøntsager

Du skal kun arbejde med et punkt af gangen. Når du kan mærke, at det begynder at være nemt at gøre, så er du ved at etablere en ny rutine eller vane. Og først her kan du begynde at overveje at indføre næste punkt. Det handler ikke så meget om, hvad der står i de enkelte punkter. Det vigtigste er, at opgaven er lille nok til, at du er i stand til at indføre den i dine dagsrutiner de fleste dage.

Hvis du er for ambitiøs for hurtigt, er der stor risiko for at din hjerne ikke kan overkomme opgaven, og reagerer med at sende dig impulser, der trækker dig tilbage i gamle vaner, som for hjernen er en tryg tilstand. Der er en stor sandsynlighed for, at du kommer til at opgive ændringen. Vær opmærksom på at justere din plan, så du kan samarbejde med din hjerne om at indføre de forandringer, du ønsker.

Som regel vil det handle om at gøre punkterne i planen færre og/eller mindre.

Det vigtige i denne øvelse er ikke, at du sætter dig et stort mål – heller ikke så meget om du når det. Øvelsen går ud på, at koble det mentale sammen med dine vaner omkring sundhed og kost, så du bliver opmærksom på, at du skal tage højde for din hjernes behov for tryghed og genkendelighed.

Og vær så også opmærksom på, at det er kun er meget få mennesker, der kan ændre en vane fra den ene dag til den anden.

Det kræver øvelse og tilvænning.

Så det er ikke en fiasko, hvis hjernen får succes med at vende tilbage til en gammel rutine. Tilgiv din hjerne dens behov for at beskytte dig, mens du gradvist vænner den til nye ting, som den kan overtage som ny rutine.

Tag med dig at alle ændringer du ønsker at lave i dit liv, er påvirket af din hjernes trang til opretholde de sædvanlige rutiner.

 

Bryd dine vaner

 

Nedenfor kommer der 4 vaner, som er ret almindelige i sammenhæng med, hvad og hvordan vi spiser. Du får også mit bud på, hvordan og med hvad, du kan bryde dem.

 

 BRYD VANE #1

 

SALAT, JA TAK – HVIS DER ER PLADS PÅ TALLERKENEN

Tallerkenen fyldes op med kød, kartofler, pasta eller ris – også sovs. I det fjerneste hjørne bliver der måske plads til lidt salat.

Vi kan SÅ godt lide smagen af kød og pasta mm., også mig, men jeg synes vi overser det grønne, som næsten er sat lidt i skammekrogen derhenne i hjørnet. Det er det element, der får sidst opmærksomhed. Det er lidt synd, og gør ofte også det, at vi ikke rigtig får spist så meget af det.
Et nemt og hurtigt tip til at ændre på den balance, er en salat du spiser som forret. Den spises inden hovedmåltidet, og det har den fordel, at udover at du får mere grønt, så mætter det også, inden du skal spise det næste, og du har mindre tendens til at overspise. Du får dermed i højere grad fyldt din krop med den mangfoldighed af næring og fibre, som grøntsager kan levere.

 

VANE #1 KAN DU LAVE OM TIL:

SALAT – JA TAK…ER DER MERE?

Fyld endelig først og fremmest op med salat/grønt på tallerkenen, og tag mindre af både kød og ris/pasta/kartofler.

Og ellers er tippet med en forrets-salat en anbefaling herfra, som kan hjælpe med at bryde dine vaner, når du fordeler maden på din tallerken.

TILLYKKE, du er i gang med at ændre dine vaner.
Herunder finder du opskriften på en skøn salat til formålet. 

Opskrift #1

Forrets -Salat

 

Forrets-salat

Brug de mængder jeg angiver eller tilpas selv i forhold til, hvad du har liggende alligevel, smag, ser pænt ud i farver og antal personer

 

  • Hæld kogende vand over 100-200 gr. frosne ærter- lad stå 
  • Snit ½-1 spidskål (eller de salattyper du har liggende)
  • Snit gulerødder i skiver af 1-2 mm (er gulerødderne store/tykke, halveres de først.)
  • Hak persille og halver cherrytomater
  • Lav en dressing af 4 spsk. olie, en stor tsk. honning, 1 tsk. dijonsennep, et fed revet hvidløg, 1 tsk. salt, ½ tsk. peber. Pisk godt sammen og pisk til sidst 1-2 spsk. vand i, afhængig af hvor tyk du ønsker dressingen. Smag dressingen til.
  • Dræn vandet fra ærterne og sammen med gulerødder, persille og tomat rodes det lidt tilfældigt sammen med spidskålen.
  • Dressing hældes over eller fordeles i klatter afhængig af hvor tyk den er.
  • Feta fordeles, og der drysses med ristede cashew- eller valnødder og lidt fintsnittet porre eller forårsløg

 

 

BRYD VANE #2

 

MAD SKAL VÆRE SOM HVOR MOR LAVEDE DEN! 

Frikadeller skal være som vor mor lavede dem, vil mange nok sige. 

Den måske mest spiste ret i Danmark – frikadellen, men den kan nu godt smage fantastisk, med noget mere grønt i den. Faktisk er det utroligt, hvor meget grønt man kan liste med her.

 

VANE #2 KAN DU LAVE OM TIL:

 

MAD SKAL VÆRE SOM JEG LAVER DEN

Traditioner er godt og hyggeligt, men du kan sagtens lave dine nye egne traditioner, i den mad du laver.

Denne opskrift er virkelig godt egnet til børn eller andre, der har det svært med det grønne som tilbehør. For os andre, er det bare endnu en ting, grøntsager er fantastisk til.

Min mand er kødspiser med stort K. Han er begyndt at foretrække disse frikadeller fremfor de traditionelle. Det virker med 50% squash i forhold til kød (når du ser på mængderne skal kød og squash fylde lige meget)  – prøv dig frem med andre ting som fennikel (kun lidt), broccoli, gulerod, persille, aubergine, spinat, salaten fra i går eller en anden dag. Hovedkål er mindre egnet.

Så i stedet for de gode gamle frikadeller, som hvor mor lavede dem, er det nu denne udgave der efterspørges hjemme hos mig.

 Opskrift #2

Squashfrikadeller

Squashfrikadeller

400-500 gr hakket svinekød

1 squash, groft revet

1 mellemstort løg, groft revet

1 stort æg

1-2 spsk. mel

0-1 dl mælk

1-2 tsk. salt

1-2 tsk. peber

 

1. rør kødet sejt med salt.

2. tilsæt peber, løg, æg og peber – bland godt.

3. tilsæt squash og derefter evt. mælk, hvis der er behov-som regel er saften fra squashen nok.

4. Hvis farsen er for blød blandes lidt mel i til sidst. juster mængden i forhold til, hvor fast farsen skal være.

5. smag til og vurder om der skal mere salt eller peber i.

 

 

Frikadelleopskriften kommer fra den lille e-guide ”3 METODER DER GØR DET LET AT SPISE MERE GRØNT„.

Hvis du vil have 3 nemme metoder, du kan bruge i din hverdag til at få mere grønt på tallerkenen, så kan du få fat i den, når du tilmelder dig mit nyhedsbrev. Det han du gøre HER, eller nederst i indlægget.

 

BRYD VANE #3

HVAD FOR NOGET KØD SKAL VI HAVE I DAG?

Denne vane er vitterlig en udfordring. Måske er den for de lidt mere øvede, men alle kan bruge den – eller i hvert fald tage udgangspunkt i den, for at minde sig selv om de gode valg.

Vi kaster os ud i den….

Når vi skal finde på noget at lave til aftensmad, så tænker vi helt automatisk på, hvad for noget kød vi skal have. Dernæst finder vi ud af, om vi skal have pasta, ris eller kartofler. Herefter er det grønne oftest henvist til det fjerneste hjørne af tallerkenen.

Der er brug for en ny vane her – en vane hvor grøntsagerne spiller hovedrollen i stedet for birollen. Måske er det for svært at tænke på grøntsagerne først, men som i vane #1, kan du lade det fylde mere på tallerkenen. De fleste danskere får ikke grønt nok ifølge anbefalingerne, så en måde at fikse det på, er at øse mere op. Faktisk skal du forsøge at få det grønne til at fylde ca. 50 % på tallerkenen, som du kan se et eksempel på nedenfor.

Det her vil være en stor udfordring for mange mennesker, og vi skal nok øve os i at komme tilbage til en kostsammensætning, som er bedre for os. Hvis du er smart, så tænker du vane #1 ind her, og serverer noget af det grønne med en forretssalat.

VANE #3 KAN DU LAVE OM TIL:

 

HVAD FOR NOGLE GRØNTSAGER SKAL JEG HAVE I DAG?

I stedet for at sige, „I dag skal vi have frikadeller med kartofler og blomkålssalat“, så skal vi istedet øve os i at sige „I dag skal vi have blomkålssalat med rødbedehumus og med kartofler og frikadelle til“

Hvis du er interesseret i at læse mere om, hvordan du øger dit indtag af grønt, så kan du læse mere om det i mit blogindlæg her, ”Er du også træt af at finde rundt i junglen af sunde kostråd?”

Prøv at kigge på fordelingen af kød, grønt og kartofler på billedet nedenfor. Hvis du tilmed putter grøntsager i frikadellerne, kan du se, hvor nemt det er at øge indtaget af grønt. Herunder får du en opskrift på rødbedehumus. Den kan bruges i rigtig mange sammenhænge både som tilbehør og som dressing.

 

Opskrift #3

Rødbedehumus 

RØDBEDEHUMUS

 

300 g. kogt rødbede (3 mellemstore)

1 dåse kikærter, skyllet og drænet

2-3 spsk. citronsaft – eller mere

2-3 spsk. tahin

1-2 fed hvidløg

2-3 tsk. spidskommen

evt. lidt mandler, solsikkekerner, cashew eller valnødder – kan udelades

½-1 dl. olivenolie, måske også lidt vand eller mere olie

2-3 tsk. salt eller mere

½-1 tsk. peber

evt. lidt til at justere konsistens

overvej at bruge lidt chili også. Det er svært at angive mængden, da det kommer an på hvilken en du bruger og hvad du kan lide. Jeg bruger altid chili selv.

 

1. Bland det hele i en blender eller minihakker

2 . Det kan sagtens udelades, men overvej at blande de nævnte kerner eller frø i, evt rist dem først. Eksperimenter dig selv frem til din yndlingsudgave.

3. smag evt. til med mere, salt, citron, tahin, chili, peber og spidskommen.

4. Hvis den er for tyk, kan du blande lidt mere olie eller vand i. 

 

BRYD VANE #4

 

NU SKAL VI HYGGE OS, VI SKAL HAVE EN KAGE….

Den danske hygge er noget helt særligt, og vi er kendt i hele verden for det. Når vi hygger, skal vi tit have noget lækkert. Noget lækkert forbinder vi ofte med kager, slik og søde sager. Og det ER også hyggeligt at være sammen på den måde.

Jeg vil gerne udfordre det lidt, og du skal have gang i dit mindset, som jeg lige har beskrevet. Vi skal have trænet vores hjerne i, at hygge ikke ALTID betyder kage, men at hygge også kan betyde, at man deler et snackfad med frugt, grønt og nødder som vist nedenfor. Fordi vi har besluttet os til at hygge betyder kage, så glemmer vi, at snackfadet faktisk også smager ret godt. 

Det hele foregår oppe i hovedet, og hvis vi vil ændre vores vaner, så skal vi ændre vores tanker og bevidsthed, indtil den nye vane er implementeret.

Og hjernen kan faktisk godt vænne sig til, at hygge også kan have noget med sundhed at gøre.

Helt ærligt, du bestemmer jo selv, om du vil have en kage. Der er intet forkert i det. Betragt det som et sted, hvor du nogen gange kan udfordre dig selv lidt, på det du plejer. 

At spise sundere og grønnere gør, at vi bliver nødt til at udfordre det, vi plejer at gøre. Derfor er dit mindset og din bevidsthed virkelig vigtigt at være opmærksom på.

 

VANE #4 KAN DU LAVE OM TIL:

 

NU SKAL VI HYGGE- NÆSTE GANG BLIVER DET MED KAGE

Her har du et par forslag til, hvad du kan spise i stedet for kage.

Det er lige så nemt, som at bage og skære et stykke kage, at vikle nogle grøntsager ind i en wrap sammen med sin yndlingshummus – brug evt. den med rødbede ovenfor, eller eksperimenter dig frem til din egen.

Det er altid festligt at lave et stort fad med groftskårne grøntsager, 25 % frugt kan blandes i, drysses med mandler, nødder og de kerner eller frø I kan lide. Rist evt. frø og mandler, nødder lidt på pande eller i ovn først. Eller sørg for altid at have et glas stående med det til lejligheden.

Opskrift #4

wrap med grønt eller et festfad med grønt, frugt og nødder

 

NYE VANER

TILLYKKE – du er nu i gang med at ændre dine vaner.

Her er det nye sæt vaner, som du kan arbejde videre med at implementere:

 

VANE #1:

SALAT – JA TAK…ER DER MERE?

VANE #2:

MAD SKAL VÆRE SOM JEG LAVER DEN

VANE #3:

HVAD FOR NOGLE GRØNTSAGER SKAL JEG HAVE I DAG?

VANE #4:

NU SKAL VI HYGGE- NÆSTE GANG BLIVER DET MED KAGE

Bliv ved med at øve dig på, at give dig selv nye opgaver og sætte mål for, hvad du gerne vil forandre, så du får spist noget mere af det grønne. Implementer og gør det til en ny vane, før du sætter nye mål. Lad være med at forandre alt for meget på en gang.

Det kan være svært at lave forandringer hele tiden, så lov mig nu, at du ikke giver dig selv større opgaver, end du kan magte. Det er så ærgerligt at give op, før man når til nogle resultater. Det er bedre med små forandringer end slet ingen.

Hvis du har lyst til at skrive til mig på mail@grontigryden.dk, (eller i kommentarfeltet) når du har læst indlægget, vil jeg blive vildt glad, hvis du vil fortælle mig, hvad der er DIN største udfordring, i forhold til at spise sundere.

Du kan evt. læse mere om, hvordan jeg arbejder, og hvordan jeg ser på sundhed og kost her på „Om“ siderne.

Jeg håber du føler dig inspireret og dykker videre ned i de uendelig mange muligheder der er, enten på din vej videre, sammen med andre eller sammen med mig og Grønt i Gryden.

FIK DU DOWNLOADET GUIDEN HVOR FRIKADELLEOPSKRIFTEN KOMMER FRA?

Ellers kan du gøre det lige herunder i boksen. Når du tilmelder dig mit nyhedsbrev, så får du en lille e- guide med 3 metoder, du kan bruge i din hverdag, så det er nemmere at få spist mere grønt. Tilmeld dig med din e-mail, så sender jeg ”3 METODER DER GØR DET LET AT SPISE MERE GRØNT” til dig.

 

 

 

Læs evt. mine andre blogindlæg her, og få flere værktøjer og metoder du kan bruge igen og igen:

Er du også træt af at finde rundt i junglen af sunde kostråd?
Spis klimavenligt og gør en forskel
Lav en madplan så indkøb og madlavning bliver nemt
Sund mad på 30 min

skriv dig op til mit nyhedsbrev her

Følg mig på de sociale medier her:

 

 

0 kommentarer

Indsend en kommentar