At lave mad uden kød kan være svært at få til at smage godt. I indlægget her får du 2 tips, som kan gøre dine kødløse retter til evergreens.

 

De fleste af os er vant til, at umamismagen fra animalske proteiner er til stede i vores mad, og når vi fjerner den råvare, så skal vi være opmærksomme på at tilføre smag på en anden måde.

De 2 ting, du med fordel kan have fokus på, er tørrede bælgfrugter og krydderier.

Der findes mange forskellige slags bælgfrugter med en vis variation i smag og egenskaber. Nogle koger ud og andre bevarer formen. En del bælgfrugter skal lægges i blød, før de kan koges, og det er måske en væsentlig årsag til, at de ikke er populære. Fordelene ved bælgfrugter er, at de indeholder en del protein og fibre, og de er derfor meget mættende. En anden fordel er, at de sammen med en god krydring kan give oplevelsen af, at det er som at spise mad, der indeholder kød. Man savner det ligesom ikke, fordi man både bliver smagsmæt og mæt i maven.

Om grøntsagerne generelt – jeg lægger op til, at du bruger forskellige slags, og på den måde kan du variere retten på mange måder fra gang til gang, ved at tage udgangspunkt i de ting du har i forvejen. Mange typer af grøntsagsrester vil kunne tilføjes i denne ret.

Vedrørende krydderier, så kan bælgfrugter tåle en del, uden selv at forsvinde helt ud af billedet. Især de varme krydderier gør sig godt her. Når man laver mad uden kød, så er det altid godt at skrue op for krydderierne. Det skyldes, at de fleste grøntsager indeholder en del vand, og når de bliver tilberedt sammen med andre ting, så forsvinder smagen nemt i helheden. Til gengæld er det sådan, at hvis du kan balancere din mad med en god krydring, så vil tilstedeværelsen af grøntsagerne være med til at give de fine nuancer i maden.

Herunder får du opskriften på en linsegryde med varme krydderier.

De linser, jeg har valgt, har den fordel, at de ikke skal ligge i blød og de koger ud, så de er med til at jævne retten.

Hvis du er usikker på krydring, så start med at følge opskriften. Tilføj derefter gerne mere efter egen smag.

 

 

LINSEGRYDE MED VARME KRYDDERIER

 

200-300 G. RØDE SPLITLINSER, evt. skyllet i koldt vand

1 MELLEMSTORT LØG

1 DÅSE TOMATKONCENTRAT

2 DÅSE FLÅEDE TOMATER

4-5 DL. BOUILLON

5-600 gr. GRØNTSAGER ( af typen aubergine, squash, gulerod, peberfrugter, porre, knoldselleri, bladselleri, blomkål)

2-3 FED HAKKET HVIDLØG

1-2 TSK. SPIDSKOMMEN

1 TSK. KORIANDER

1 TSK. GURKEMEJE

1-2 TSK. PEBER

3-4 TSK. SALT

CHILI EFTER ØNSKE OG SMAG

OLIE TIL STEGNING

HAKKET PERSILLE ELLER MYNTE TIL GRØNT DRYS

 

FORSLAG TIL TILBEHØR:

Naan brød, eller en eller anden form for flüte eller brød der er god at dyppe i retten.

Evt. kan retten serveres med græsk youghurt og mango chutney

 

 

FREMGANGSMÅDE:

 

  1. Skær alle grøntsager ud i ca. 5 gange 5 mm. 
  1. Hak løgene, og svits dem i en stor gryde i lidt olie eller andet fedtstof. Tilføj linserne, tomatkoncentraten, alle krydderierne, salt, peber, hvidløg samt de grøntsager, som du vurderer, skal have længst tilberedningstid. Tilbered det ved god varme, mens du rører rundt i det i et par minutter. 
  1. Hæld de flåede tomater samt øvrig væske i gryden. Bland rundt og bring i kog. 
  1. Overvej at tilbageholde ¼ -1/3 af grøntsager og tilfør dem først når der er 15 minutter tilbage af tilberedningstiden. På den måde kan du bevare lidt bid og struktur i retten. 
  1. Retten skal simre i 30 -60 minutter, afhængig af hvor meget struktur du ønsker. 
  1. Smag til undervejs og til sidst, den må gerne være godt krydret og have lidt præg af chili. Hvis du er vild med chili, så egner den sig godt til at bruge en del chili, da der er så mange andre krydderier i.

 

TIPS

Der kan tilføjes kartofler i tern til retten. Du kan også servere den sammen med ris.

Du kan komme af med forskellige rester af salat og tilberedte grøntsager og kød. Du må vurdere det fra rest til rest – prøv dig lidt frem.

Der skal en del salt i, både grøntsager og linser suger en del.

Der er mulighed for at få en del rester til over, som enten kan bruges til frokost eller gemmes til en anden gang aftensmad, evt. ved at tilføre kartofler eller flere grøntsager. Husk at krydre efter hvis du gør det.

Du kan gøre retten mindre tyk ved at tilføre enten mere tomat, vand, bouillon.

Du kan også tilføre en dåse kokosmælk – især hvis du bruger resterne til en anden dag, så forandrer du retten mest – bare for variationens skyld.

Du kan lave retten vegansk eller vegetarisk ved at bruge grøntsagsbouillon. Husk i så fald at krydre ekstra godt for at erstatte umamismagen.

 

0 kommentarer

Indsend en kommentar