
om opskrifterne
Grønt i Gryden har ikke fokus på en særlig kostretning, og jeg opfordrer dig til at at spise mad fra alle fødevaregrupper, dvs. kulhydrat, protein og fedt. Og det kan komme fra både dyr og planter. Hvad kulhydrater angår, lægger jeg mere vægt på de „grønne“, som kommer fra de forskellige farvede grøntsager, og lægger mindre vægt på kulhydrat i form af stivelse fra ris, pasta og kartofler.
Og hvorfor det?
For det første er der mange mennesker, der spiser store mængder stivelse, og for det meste fylder det din krop med tomme kalorier og tager pladsen fra de grøntsager, der tilføjer flere nærringstoffer. Derfor kan de fleste have gavn af at spise mere grønt og mindre stivelse. Det betyder ikke, at du skal udelade det fra din kost, men du kan arbejde med at lave lidt om i fordelingen af de fødevarer du spiser – hvis du gerne vil være sundere, og lettere komme op på „6 om dagen“, som er den officielle anbefaling. (både frugt og grønt). Det jeg skriver her, gælder særligt for de raffinerede kulhydrater som hvidt mel, hvide ris og hvid pasta. Når du spiser kulhydrater med stivelse , så bør du spise fuldkornsprodukter, da de indeholder nogle vigtige fibre, som din krop også har brug for.
Der kan altid være individuelle forhold, der er vigtige, hvis du f.eks. dyrker rigtig meget sport, og måske på eliteplan, så skal du formodentlig spise mere stivelse for at få kalorier nok. Men lad os bare erkende, at mange danskere er overvægtige i en eller anden grad, så generelt får vi for mange kalorier, og du kan altså undgå nogen af dem ved at skrue ned for stivelsen.
Det er let at lave mad med tomme kalorier og fyre op for pasta og andet stivelse. At bruge mange grøntsager kræver lidt mere viden og erfaring, så det kommer til at smage godt. Jeg vil ikke sige det er svært, men det er godt at kende til lidt metoder og teknikker. Den hjælp kan du få her hos Grønt i Gryden.
For det andet så mener jeg, det er forbundet med både glæde og sundhed at kunne tilbyde sin krop den mangfoldighed af smag, farve og egenskaber, der er i det grønne univers. Du kan læse mere om det under „Om mig“ i menuen.
Mine opskrifter har primært fokus på det grønne, og er ment som en inspiration til, at få det til at fylde mere. Mængden af kød, kartofler, ris pasta mm. kan du selv justere ud fra, hvad du mener du har brug for.
At spise meget grønt kan kræve en tilvænningsperiode, både smagsmæssigt og fysiologisk. Øg mængderne gradvist – din krop skal også lige have muligheden for at vænne sig til noget nyt. Du skal derfor selv arbejde med at fordele mængderne af protein, fedt og kulhydrater i form af både stivelse og andre grøntsager.
Generelt bestræber jeg mig på, at grøntsager skal fylde 50% af kosten. Det vil være ambitiøst for mange, men alligevel opnåeligt og sundhedsforbedrende.
Som regel passer opskrifterne til mindst4 personer, men jeg sørger ofte for, at der er rester tilbage, som kan bruges i andre retter. Det giver derfor ikke så meget mening at lave opskrifterne, så de altid passer til 4 personer, men i højere grad gøre noget ud af fordelingen på tallerkenen samt hvordan man bruger resterne. Hvis du gerne vil undgå rester, når du laver mad, så er Grønt I Gryden nok ikke for dig. Du vil heller ikke særlig tit finde indkøbslister hos mig, men oftere ideer til hvad du kan bruge rester til samt et generelt fokus på tips og metoder i mine opskrifter, som du kan lade dig inspirere af.
At spise mere grønt er ofte ikke noget man gør fra den ene dag til den anden. Det er forskelligt, hvor vi hver især er på rejsen, og hvor mange grøntsager man bruger til daglig. Mine opskrifter er lavet sådan, at du kan lave dem som de er, eller blot tage udgangspunkt i dem, men jeg vil i høj grad anbefale dig at eksperimentere selv, så det passer dine smagsløg. Mængden af de forskellige ingredienser i opskrifterne er derfor vejledende, og det er ikke så vigtigt, om der er 100 gr. gulerødder i salaten i stedet for 50 gr. Fyr op for det du kan lide, men sørg for også at spise mange forskellige ting. Jeg vil selvfølgelig altid opfordre dig til at bruge så meget grønt som muligt.
Hvis du har brug for hjælp til planlægning, så har jeg lavet et lille overskueligt kursus, som du finder under produkter. HER
Husk at justere i mængder i forhold til indkøb og når du laver maden. Øv dig generelt i gradvis at øge mængderne. Mine opskrifter vil hjælpe dig med at have fokus på det.
Det samme gælder konsistenser og brugen af salt, peber og krydderier. Gør noget ud af at smage maden til, og vær ikke bange for at afvige fra opskriften. Juster, så du synes at maden virker og smager godt. Skulle det ske at der er noget der ikke lykkes, så er du den erfaring rigere og ved, hvad du skal holde dig fra en anden gang. At lave mad er en kreativ proces, hvor det er oplagt at sætte sit eget præg.
Mange grøntsager kan erstattes med hinanden, og det synes jeg du skal bruge aktivt, når du laver mad. Det er også vigtigt at gøre, når man skal bruge sine madrester. Når du arbejder med grønt, kan det varieres i det uendelige, og du vil se, at jeg i mine opskrifter kommer med mange tips til forskellige alternativer og variationer.
Det jeg gerne vil lære dig er i højere grad en fremgangsmåde og en tænkemåde og ikke så meget en eksakt opskrift.
Har du har en kostretning du følger, så skal det ikke skille os ad, da mange kostretninger ofte har vægt på, at spise meget grønt. Jeg vil heller ikke prøve at lave dig om eller ytre mig, om de valg du træffer, med mindre du spørger specifikt efter min mening.
Jeg udtaler mig kun ud fra en generel opfattelse af, hvad der er sundt for de fleste, og ikke hvis man har særlige udfordringer omkring sit helbred eller overbevisninger, som kræver et særligt eller anderledes fokus på, hvad man spiser eller ikke spiser. Her er det vigtigt, at du opsøger læge eller specialister, der kan hjælpe dig med det.
Mine opskrifter passer bedst til dig, der kan de mest basale ting i et køkken, såsom at stege en hakkebøf, har prøvet at lave en frikadellefars, kan koge ris og kartofler eller følge en tilberedningsanvisning på et fødevareprodukt, hvis der følger en sådan med. Du skal også selv kunne lave f.eks. en pirogdej, en pizzadej eller en tærtedej.
Mine opskrifter er ikke egnede til dig, der aldrig har stået i et køkken og starter helt på bunden uden erfaringer.
På den anden side bruger jeg ikke nogen avancerede teknikker eller råvarer, der ikke er til at få fat på i almindelige dagligvarebutikker, så hvis du er frisk på at eksperimentere og gøre dine egne erfaringer med udgangspunkt i mine opskrifter, så er du mere end velkommen til at lade dig inspirere.
Du kan se et eksempel på et par af mine opskrifter HER.
Hvis du står på bar bund, så vil jeg anbefale dig at anskaffe en af de mange kogebøger som hjælper dig i gang helt fra bunden.
En af de grundbøger jeg til stadighed vender tilbage til er „God mad let at lave“(Lindhardt og Ringhof). Jeg bruger den som opslagsværk, hvis der er en fremgangsmåde, jeg ikke helt kan huske eller, som jeg har brug for at få genopfrisket. Her kan jeg slå de fleste grundmetoder op. Det er et super udgangspunkt for selv at kunne eksperimentere, men jeg vil mene, at den for en nybegynder også er et godt sted at starte. Så den vil jeg anbefale, at du anskaffer, hvis du ikke har andre grundbøger, du kan bruge.
Jeg mener i øvrigt ikke, man kan lære at lave mad ved at læse om det, uanset hvor god opskriften er. Mindst halvdelen af dine evner som kok baserer sig på din egen erfaring i køkkenet. Så gå endelig i gang med at afprøve, eksperimentere, smage og øve. Det er sjovt og kreativt, og du vil med garanti få bedre og mere smagfuld mad, efterhånden som du udvikler dine evner.
Det jeg så til gengæld vil give dig inspiration til er, hvordan du selv kan kreere sunde og lette måltider, så du får brugt noget mere af det grønne i hverdagen. Hen ad vejen vil du udvikle evner der gør, at du i stort omfang kan slippe diverse kogebøger, og du er ikke længere afhængig af eller bundet af opskrifter.
Jeg vil til enhver tid opfordre dig til at turde eksperimenter og tilsmage maden, så hver dag er en fest ved middagsbordet hjemme hos dig.
Jeg glæder mig til at følges med dig.
Grønne mangfoldige hilsner fra
